"Bαδίζοντας σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις ... σε έναν κόσμο με γνώση ... σε έναν κόσμο που εγώ & εσύ θα είμαστε ίσοι ..." E.D.

Σιγματισμός ή Ψελλισμός

 Σιγματισμός ή Ψελλισμός 



 Ο Σιγματισμός ή ο Ψελλισμός αποτελεί τον ελλιπή σχηματισμό του γράμματος "σ" . Μερικοί επιστήμονες αναφέρονται όχι μόνο στον ελλιπή σχηματισμό του "σ", αλλά και των λοιπών συριστικών. Η απουσία όμως των συριστικών συνήθως οφείλεται σε ακουστικές βλάβες ή σε ανωμαλίες της δομής των δοντιών, αλλά και του σαγονιού. 
 Τα είδη του σιγματισμού είναι ο σιγματισμός , ο σιγματισμός πλευρικός ή αμφίπλευρος και ο σιγματισμός προς των οδόντων. Για να αποκατασταθεί ο σωστός σχηματισμός του "σ" πρέπει να πραγματοποιηθεί φωνητική προσέγγιση από ειδικούς και να τηρούνται ορισμένες προυποθέσεις για την προφορά του "σ". 
 Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχουν διαγνωστεί τρία είδη σιγματισμού. Ο σιγματισμός δια μέσου των οδόντων, αντί για Σπύρος, προσφωνείται Θπύροθ. 
 Ο σιγματισμός οφείλεται στην "λανθασμένη" τοποθέτηση της γλώσσας, διότι αν η κορυφή της γλώσσας βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια, μειώνεται η συχνότητα της ομιλίας, διότι ο αέρας δεν βγαίνει από τη σωστή θέση. Ο λανθασμένος σχηματισμός γίνεται αντιληπτός τόσο ακουστικά όσο και οπτικά, διότι ανάμεσα στα δόντια σχηματίζονται και άλλοι φθόγγοι, όπως ντ, τ , λ , κ, και το αποτέλεσμα είναι μια "οδοντική χροιά" κατά την εκφώνηση και προφορά της εκάστοτε λέξης. 
 Ο αφίπλευρος ή πλευρικός σιγματισμός εμφανίζεται λόγω της κατεύθυνσης του αέρα όχι προς τα μπροστά, αλλά προς τα δεξιά ή τα αριστερά ή και προς τις δύο μεριές. Αυτό οφείλεται από την λανθασμένη θέση της γλώσσας. 
 Ο σιγματισμός προς των οδόντων, κατά την προφορά του "σ", η γλώσσα πιέζεται πάνω στα δόντια, έχοντας ως αποτέλεσμα η συχνότητα να είναι χαμηλή. 





Παραδείγματα εμφάνισης σιγματισμού 
  • αντί για σ προφορά θ , θάλασσα = θάλαθα (μεσοδοντικός ή διαδοντικός σιγματισμός) 
  • αντί για σ προφορά χ ,  (ουρανικός σιγματισμός)
  • αντί για σ προφορά φ, σολομός = φολομός (οδοντοχειλικός σιγματισμός)
  • αντί για σ καθαρό σ με συνεχόμενο σφύριγμα (συριστικός σιγματισμός) 
  • αντί για σ καθαρό σ συνοδευμένος με έντονο ήχο σαν "ροχαλητού" (ρινικός σιγματισμός) 
  • αντί για σ καθαρό σ συνοδευμένος με έντονο - αντιαισθητικό ήχο ή με παραλλαγές φθόγγων (αμφίπλευρος - μονόπλευρος σιγματισμός) 

Εν τέλει, είναι σημαντικό να μην συγχέεται ο σιγματισμός με την μη γλωσσική ωρίμανση, που εμφανίζουν τα παιδιά κατά το 2ο και 3ο έτος της ζωής τους.  



Ηλεκτρονικές Πηγές

  • http://www.iator.gr
  • http://www.newmommy.gr


Σχόλια