"Bαδίζοντας σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις ... σε έναν κόσμο με γνώση ... σε έναν κόσμο που εγώ & εσύ θα είμαστε ίσοι ..." E.D.

Η αφορμή .... για ΑΛΛΑΓΗ!!!!

"Η αφορμή .... για ΑΛΛΑΓΗ "!!!


  Η αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν :  Ένας κύριος μέσης ηλικίας ο οποίος βρισκόταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, προσπαθούσε μόνος του να ανέβει σε λεωφορείο χωρίς ειδική ράμπα.. Τελικά τον βοήθησε ένας άλλος κύριος μεγαλύτερης ηλικίας να ανέβει.. Κανείς άλλος δεν βοήθησε.. Ειρωνικό, τραγικό .. δεν ξέρω! Μερικοί μπορεί να σκέφτηκαν « Που πας ;» , άλλοι « Εεε κάποιος άλλος θα τον βοηθήσει ..» κ.ο.κ.


 Εκείνη τι στιγμή μου ήρθε στο μυαλό «Άραγε θα τον βοηθήσει κανείς να κατέβει ;!! ή όλοι θα το προσπεράσουν, όπως προσπερνούμε ότι συμβαίνει γύρω μας. ;»
Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται στην Αθήνα - Θεσσαλονίκη πόσο μάλλον στην επαρχία δεν είναι σχεδιασμένα για αναπηρικά αμαξίδια, δεν είναι σχεδιασμένα  ακόμα και για άτομα που χρησιμοποιούν βοηθητικές πατερίτσες, είναι ψηλά και κατάλληλα σχεδιασμένα για άτομα χωρίς κάποια κινητική αναπηρία.  Αποκλείουμε συνανθρώπους μας από την μετακίνηση γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια ή γιατί είμαστε όλοι βολεμένοι; Γιατί δεν κάνουμε τίποτα ; Γιατί δεν κάνουν τίποτα;
Δεν τους αποκλείουμε μόνο από την μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς, αλλά και από τα σχολεία, τα νοσοκομεία , από την μετακίνηση στον ίδιο τον δρόμο και ας μην αναφέρω από τις δημόσιες υπηρεσίες, από την διασκέδαση .
·        Αποκλεισμός στην μετακίνηση με κάποιο μέσο μεταφοράς.
·        Αποκλεισμός σε σχολεία - κέντρα υγείας ..
·        Αποκλεισμός στην μετακίνηση τους στον ίδιο τον δρόμο.
·        Είναι μοναδικό! Πεζοδρόμια μη κατάλληλα - στενά, πλάκες για τυφλούς αλλά στη μέση μπορεί να βρεθεί μια κολώνα της ΔΕΗ, μια λακκούβα, ίσως και κάποιο δεντράκι.. Στάθμευση για αναπηρικά αμαξίδια; Μα φυσικά ποιο αμάξι μας θα είναι παρκαρισμένο εκεί; Και να συμπληρώσω φανάρια χωρίς ειδικό ήχο για τυφλούς, χωρίς ειδική ένδειξη για κωφούς..
·        Αποκλεισμός από τους δημόσιους φορείς του κράτους .
·        Αποκλεισμός από την διασκέδαση, μη κατασκευασμένα κέντρα διασκέδασης, παραλίες (Αυτά τα 2 χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες στήριξης του ειδικού αμαξιδίου στη θάλασσα, όπου εκεί αντιδρούμε πάλι. Να αναφέρω τα επεισόδια στη Ν. Μάκρη, όπου οι κάτοικοι παραπονέθηκαν εντόνως ).
Κάθε μέρα βλέπουμε όλα αυτά και δεν κάνουμε ποτέ τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό.. Αν ήμασταν εμείς τυφλοί, κωφοί, κινητικά ανάπηροι άραγε θα κάναμε τίποτα;  Μπορεί να μιλώ με έντονο  σαρκασμό, αλλά πρέπει να γίνει κάτι , να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση.                                                                     Σαφώς υπάρχουν και περιοχές που αποτελούν εξαίρεση.αλλά τι γίνεται με τους υπόλοιπους;!!!!

Σχόλια