"Bαδίζοντας σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις ... σε έναν κόσμο με γνώση ... σε έναν κόσμο που εγώ & εσύ θα είμαστε ίσοι ..." E.D.

Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών

Πιστοί Φίλοι, Συνεργάτες, αλλά και Οδηγοί


  Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ... είναι  εκπαιδευμένοι σκύλοι, που καθοδηγούν άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Η διαδικασία επιλογής ενός σκύλου - οδηγού γίνεται με αυστηρά κριτήρια, με γνώμονα κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ένας μελλοντικός σκύλος οδηγός είναι: να έχει υψηλή νοημοσύνη, ομοίως συναισθηματική νοημοσύνη, αντιληπτικότητα, να είναι ήρεμος/η & "θαρραλέoς/α".


  Οι σκύλοι οδηγοί θα πρέπει να προσφέρουν ηρεμία αλλά και ταυτόχρονα και ασφάλεια. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η ασφάλεια του ατόμου με μερική ή ολική απώλεια όρασης, οι μελλοντικοί συνοδηπόροι τους ελέγχονται και εκτρέφονται με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε στην ηλικία του 1 έτους ή 1 1/2 έτους να είναι έτοιμοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. 
  Συνήθως τα κουτάβια που χρησιμοποιούνται για σκύλοι - οδηγοί είναι τα  Labrador, τα Golden Retriever , τα German Shepherd και λοιπές διασταυρώσεις αυτών. Στην Ελλάδα, ως οδηγούς έχουμε τα Labrador και τα Retriever, γιατί θεωρούνται πιο ήρεμα, κοινωνικά, αρκετά έξυπνα αλλά και συνάμα ακίνδυνα. 






Μια ιστορική αναδρομή ... 

  Πριν από 8 χρόνια, άρχισε να υλοποιείται το όνειρο - η δυνατότητα της ασφαλούς μετακίνησης των ατόμων με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης. Στην Ελλάδα, το 2008 επίσημα λειτουργεί το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για ΑμεΑ -  "Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος". 
  Από το 2008 - 2010 πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις αλλά και δημιουργήθηκαν επαφές με κέντρα και σχολές εκπαίδευσης σκύλων οδηγών τυφλών της Ευρώπης, έχοντας ως βασικό στόχο την τεχνογνωσία για την καλύτερη δυνατή λειτουργεία του αντίστοιχου κέντρου στην Ελλάδα. 
  Παράλληλα, δύο σημαντικές συνεργασίες με τους Peter Lasaroms (Ολλανδό Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας) & την Anita Lasaroms (εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού), ενίσχυσαν την αποκτήση εργαλειών και την απόκτηση μεγαλύτερης τεχνογνωσίας αναφορικά με τους σκύλους οδηγούς.  

   Τέλη του 2011, ξεκίνησε να υλοποιείται και επίσημα το πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκπαιδευτών αλλά και των κουταβιών που προορίζονταν για μελλοντικοί οδηγοί. Με πρώτους τους Angel & Mellita να έρχονται στην Ελλάδα, 2 labrador μαύρου και άσπρου αντίστοιχα χρώματος που ήρθαν από την Ολλανδία με τον κο Peter Lasaroms. Μετέπειτα κατέφθασαν και άλλα Labradors, ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να γίνουν σκύλοι οδηγοί τυφλών. 


  Τώρα ποιος μπορεί να αιτηθεί ένα σκύλο οδηγό, η απάντηση είναι πασιφανή. Κάποιος/α που να έχει χαρακτηριστεί νομικά τυφλός/η και να αδυνατεί να μετακινηθεί με αυτονομία. Παράλληλα να είναι ενήλικος/η, να έχει διδαχθεί τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, να προσανατολίζεται αρκετά καλά, να έχει καλή αντιληπτικότητα και κυρίως ακουστική αντίληψη, να έχει ορθή στάση σώματος, να έχει καλή φυσική κατάσταση και το σημαντικότερο να θέλει και να επιθυμεί να μοιραστεί τη ζωή του με έναν σκύλο, ο οποίος θα τον συντροφεύει για 10 περίπου έτη. 


  Οι σκύλοι οδηγοί είναι αφοσιωμένοι στην δουλειά τους. Είναι ικανοί να εντοπίζουν διαβάσεις, πόρτες, σκάλες, την είσοδο στα ΜΜΜ, ομοίως είναι ικανοί να διασχίζουν δρόμους, και να αποφεύγουν φυσικά εμπόδια (π.χ. λακκούβες) , αλλά και εμπόδια όπως παρκαρισμένα αυτοκίνητα παράνομα. Ένας χειριστής σκύλου - οδηγού, κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και αυτοπεποίθηση. 

  
  Κλείνοντας, θεωρώ πως είναι σημαντικό να τονίσω, πως ένας σκύλος - οδηγός για να εκπαιδευτεί και να δοθεί σε ένα άτομο με πρόβλημα όρασης απαιτεί χρόνο, κόπο αλλά και χρήματα. Ομοίως, όπως όλα τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, "ιδανικά" για κακομεταχείριση. Χρειάζονται φροντίδα, αγάπη, υπευθυνότητα αλλά και αφοσίωση. Είναι τόσο έξυπνα που ότι δέχονται, δίνουν και τα ίδια. Η απόφαση της αίτησης ενός σκύλου - οδηγού είναι μια αρκετά σημαντική απόφαση που θα αλλάξει ριζικά όλη την ζωή του ατόμου. Είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με υπευθυνότητα, σιγουριά και αποφασιστικότητα. 


Πηγές:


  • www.greekguidedogs.gr
  • www.laraguidedogs.gr



Σχόλια