"Bαδίζοντας σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις ... σε έναν κόσμο με γνώση ... σε έναν κόσμο που εγώ & εσύ θα είμαστε ίσοι ..." E.D.

“Υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος. Αλλά είναι μέσα σ’ αυτόν εδώ” William Butler Yeats


W. B. Yeats “Υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος.  Αλλά είναι μέσα σ’
αυτόν εδώ” .  

Τρόποι που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για τον
άλλον κόσμο (τον κόσμο της αναπηρίας) που βρίσκεται εντός του κόσμου του
οποίου ζούμε. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές  ιδέες.  


Κοίταξε μας (Τραγούδι)
Το τραγούδι «Κοίταξέ μας» παρουσίασαν οι μαθητές της Α΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου μαζί με τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στη γιορτή του Ειδικού Σχολείου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου). Βασικό ρόλο είχαν οι δάσκαλοι των δύο Σχολείων που βοήθησαν στη συγγραφή των στίχων, της μουσικής και της επιμέλειας. 

  The present (Βίντεο για την κινητική αναπηρία)


Ε. Keller: “The miracle worker

(Ταινία και κινούμενο σχέδιο για την Τυφλοκώφωση)

Η πρωταγωνίστρια της παρούσας ταινίας είναι η Έλεν Κέλλερ. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Ε. Κέλλερ.  Σε ηλικία 19 μηνών, οι γονείς της αντιλήφθηκαν πως η Έλεν ήταν κωφή και τυφλή (μετά από μια ασθένεια). Μετά από επικοινωνία με το Ινστιτούτο Τυφλών της Βοστώνης, την ανέλαβε η παιδαγωγός Άννα Σάλιβαν. Η Άννα Σάλιβαν προσπάθησε να αναπτύξει μαζί της έναν κώδικα επικοινωνίας μέσω των νοημάτων με τη βοήθεια των δακτύλων. Οι προσπάθειες της Α.Σ. απέδωσαν καρπούς και η Έλεν επέστρεψε στη Βοστώνη, όπου θεωρήθηκε παιδί θαύμα.


"O Ευτύχης και το ουράνιο τόξο" (Παραμύθι για τον παιδικό καρκίνο)

Σκορδαλά-Κακατσάκη Ε., (2004 ). Καλειδοσκόπιο.
 Ο Ευτύχης είναι ένα μικρό αρκουδάκι που ζει στο δάσος, αρρωσταίνει και
πηγαίνει με τους γονείς του σε ένα μεγάλο νοσοκομείο. "Μπόρα είναι. Θα
περάσει". Λέει με σιγουριά από την πρώτη στιγμή ο μπαμπάς του. Αυτό πιστεύει
και ο Ευτύχης που δεν παύει στιγμή να ονειρεύεται και να περιμένει το ουράνιο
τόξο.  Γιατί το ουράνιο τόξο ήξερε πως έρχεται πάντα μετά από μια καταιγίδα.

“See the Child before the disability”

(Βίντεο για τις αναπηρίες)



Ένα βίντεο από την unicef,  για ότι πρέπει να βλέπουμε το παιδί πριν την αναπηρία που έχει. 


“Μπου ξελευθερία”

(Παραμύθια για τα προβλήματα συμπεριφοράς σε «ζώα» με αναπηρίες ή

διαφορετικότηας)

Συλλογικό έργο, (2017). Ι-Write: Θεσσαλονίκη

« … Κάποτε σε ένα βασίλειο ζούσαν αγαπημένα όλα τα ζώα, μια μέρα ο μάγος Μπούλινγκ έκανε μάγια σε όλα τα ζώα με αποτέλεσμα να κοροϊδεύουν και να συμπεριφέρονται εχθρικά το ένα στο άλλο. Ο βασιλιάς του Βασιλείου ζήτησε από κάποιους εξερευνητές να βρουν το αντίδοτο και έτσι έγινε..» Πρόκειται για 30 και 1 ιστορίες ζώων που λόγω αναπηρίας αλλά και διαφορετικότητας γίνονται «περίγελος» των υπολοίπων ζώων. 

Σαν αστέρια στη Γη” (Ταινία για τη δυσλεξία)


Ο Ιshaan είναι ένα δυσλεκτικό αγόρι 8 – 9 ετών που έχει μείνει στάσιμο στη Γ΄ τάξη. Η οικογένεια του και το σχολείο του τον αντιμετωπίζει ως τεμπέλη και αντιδραστικό. Η οικογένεια του τον στέλνει εσωτερικό σε σχολείο για να
«στρώσει», αλλά εκεί ο ίδιος βιώνει καθημερινά την αποτυχία και την τιμωρία. Συντροφιά του είναι η ζωγραφική. Ένας δάσκαλος που μικρός είχε την ίδια ιδιαιτερότητα, ενημερώνει του γονείς του για τη δυσλεξία και τον βοηθάει.  


"Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα" (Θεατρικό έργο & Βιβλίο για το Σύνδρομο  Asperger)

Mια θεατρική παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Mark Haddon και ανεβαίνει στο κόσμο του θεάτρου μέσω του Simon Stephens.
Ένα πολυβραβευμένο έργο για την "διαφορετικότητα" και για τον κόσμο των "κανονικών", που αντιμετωπίζει τα "διαφορετικά" άτομα.
Ο Κρίστοφερ, ένα νεαρό αγόρι με μια μορφή αυτισμού, αλλά με μαθηματική ευφυΐα, ζει απομονωμένος με τον πατέρα του. O "ανεξιχνίαστος" θάνατος ενός σκύλου, που βρέθηκε νεκρός με μια τσουγκράνα καρφωμένη στα πλευρά του, θα παροτρύνει τον  Κρίστοφερ να ξεκινήσει μια έρευνα για  να ανακαλύψει τον ένοχο. Αυτό που αναζητά ο Κρίστοφερ είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ, τα εμπόδια που ίσως συναντήσει δεν τον αποσπούν από τον στόχο του.  



 “Το λάθος αστέρι “ (Βιβλίο και ταινία για τη ζωή δύο νεαρών με αναπηρίες)
Green J.(2013). Λιβάνης: Αθήνα.
Η Χέιζελ Γκρέις Λανκάστερ είναι μια 16χρονη έξυπνη και πνευματώδης έφηβη, που ζει στην Ινδιανάπολη. Στα δέκατρία της,η Χέιζελ διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς που από τότε εξαπλώθηκε στους πνεύμονες της. Πιστεύοντας ότι είναι σε ύφεση, η μητέρα της Χέιζελ, την προτρέπει να παρακολουθήσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα υποστήριξης ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, με σκοπό να κάνει νέους φίλους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Μια βδομάδα αργότερα, η Χέιζελ συναντά τον Αύγουστο Ουότερς, έναν γοητευτικό έφηβο που έχασε το ένα του πόδι όταν είχε χτυπηθεί από καρκίνο των οστών.. Θα μείνουν σε επαφή μέσω μηνυμάτων κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που θα ακολουθήσουν και σιγά-σιγά θα έλθουν πιο κοντά.

Σχόλια