"Bαδίζοντας σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις ... σε έναν κόσμο με γνώση ... σε έναν κόσμο που εγώ & εσύ θα είμαστε ίσοι ..." E.D.

Tourette Syndrome



Σύνδρομο Τourette (Τουρέτ) ή αλλιώς Σύνδρομο Gilles de la Tourette  είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλαπλών κινητικών και φωνητικών τικ . Το παρόν σύνδρομο, αποτελεί μια νευροαναπτυξιακή διαταραχη, που ξεκινά από την παιδική ηλικία. 

Όσον αφορά τα τικ, τα πιο συνηθισμένα είναι το ανοιγοκλείσιμο του ματιού, ο βήχας, ο καθαρισμός του φάρυγγα & το ρούφυγμα της μύτης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως το παρόν σύνδρομο συνδέεται και με την αναφώνηση ακατάλληλων λέξεων ή παρατηρήσεων. Συνήθως, τα τικ μειώνονται μετά τα 18 έτη. Παρόλα αυτά, το σύνδρομο δεν επηρεάζει ούτε τη νοημοσύνη του ατόμου, αλλά ούτε και το προσδόκιμο ζωής του. 


Πως είναι να ζεις με το Σύνδρομο Tourette όμως; 



Τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου ανάγονται σε γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συχνή είναι η συννοσηρότητα με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή συννοσηρότητα με  ιδεοψυχαναγκαστική  διαταραχή.   


Τα τικ αποτελούν αιφνίδιες, επαναλαμβανόμενες, μη ρυθμικές κινήσεις (κινητικά τικ ~ motor tics) & αναφωνήσεις (φωνητικά τικ ~ vocal tics). Τα τκ αυτά θεωρούνται ότι είναι αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας σε φλοιώδεις και υποφλειώδεις περιοχές στο θάλαμο, στα βασικά γάγγλια και στο μετωπιαίο λοβό. 



Η θεραπεία του συνδρόμου, ως επί το πλείστον, επικεντρώνεται στο να ααναγνωρίσει και να βοηθήσει τον ασθενή να μπορέσει να διαχειριστεί τα συμπτώματα του. Τα περισσότερ συμπτώματα είναι ήπια και δεν απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. 



Ηλεκτρονικές πηγές:


  • https://tourette.ca
  • https://www.tourette.org
  • https://medlineplus.gov 

\

Σχόλια