"Bαδίζοντας σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις ... σε έναν κόσμο με γνώση ... σε έναν κόσμο που εγώ & εσύ θα είμαστε ίσοι ..." E.D.

Ανακαλύπτοντας "αναπηρίες" & "διαταραχές" μέσα από ταινίες ....




The Black Balloon (2008) 
 (Αυτισμός)
Ο Τόμας και η οικογένεια του μετακομίζουν σε ένα νέο σπίτι & πρέπει να πάει σε νέο σχολείο, προτεραιότητα του είναι να προσαρμοστεί. Η μητέρα του είναι έγκυος, οπότε πρέπει μετά από εντολή του πατέρα του να προσέχει τον αυτιστικό του αδελφό Τσάρλι. Μαζί με το κορίτσι του, ο Τόμας θα ξεκινήσει ένα συναισθηματικό ταξίδι συμφιλίωσης με τον Τσάρλι αλλά και αφοσίωσης που θα τον αλλάξουν για πάντα. 
Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας του Generation 14 -plus στο Φεστιβάλ Βερολίνου. 





Ι am Sam (2001)
(Νοητική Καθυστέρηση) 
Ο Σαμ είναι νοητικά καθυστερημένος και έχει την αντίληψη ενός 7χρονου παιδιού. Έχει μια κόρη με μια άστεγη γυναίκα , η οποία τους άφησε μόλις βγήκε από το νοσοκομείο. Η 7χρονη κόρη του Λούσι, ζει υπό την κηδεμονία του Σαμ . Θα καταφέρει ο Σαμ να ανταποκριθεί στα προβλήματα που θα προκύψουν;







A beautiful mind (2001)
(Σχιζοφρένεια) 
Μια ταινία εμπνευσμένη από την επιστημονική kοινότητα του 20ου αιώνα. Η ταινία ανάγει την ιστορία της στον Τζον Νας, ο οποίος άρχισε να δείχνει σημάδια σχιζοφρένειας, ξεκινώντας από τα χρόνια της φοίτησης του στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου. Ο Τζον θεραπεύτηκε χάρη στην προσωπική του θέληση και τη βοήθεια της γυναίκας του. 




Yo tambien (2009)
   (Σύνδρομο Down)
Ο Ντανιέλ είναι ένας Ευρωπαίος με σύνδρομο Down, που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε να δουλεύει σε μια κοινωνική υπηρεσία, όπου εκεί γνωρίζει την Λάουρα. Ο Ντανιέλ και η Λάουρα γίνονται αμέσως φίλοι, αλλά αργότερα εκείνος την ερωτεύεται.  
Ένα συγκλονιστικό δράμα που απέσπασε 5 βραβεία, εκ των οποίων, βραβείο για τον καλύτερο ανδρικό & γυναικείο ρόλο και 2 βραβεία Goya.



 Mozart & the whale (2005)
(Αυτισμός) 
Μια ερωτική ιστορία ανάμεσα 2 νέων με αυτισμό. Η Ιζαμπέλ είναι μια εξαιρετική ζωγράφος και ο Ντόναλντ ένας οδηγός ταxi με εκπληκτικές μαθηματικές ικανότητες. Παρ'όλο που η σχέση τους θα συναντήσει δυσκολίες, λόγω των συναισθηματικών δυσλειτουργιών και των δύο, στο τέλος η αγάπη τους θα νικήσει. 





One Flew over the Cuckoo;s Nest (1975)
(Ψυχική Διαταραχή)
Ο ΜακΜέρφι στέλνεται από τις αγροτικές φυλακές στο ψυχιατρείο, για να διαπιστωθεί αν είναι φρενοβλαβής. Με την παρουσία του στο ίδρυμα αλλάζει τη στάση των υπόλοιπων τροφίμων, δίνοντας νόημα στη ζωή τους.





Children of a lesser god (1986)
(Κώφωση)
Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μαρκ Μίντοφ "Σάρα, τα παιδιά ενός κατώτερου  (τελευταία εμφάνιση της Έλλης Λαμπέτη στη σκηνή). Έχει κερφίσει την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1987. 






Like stars on earth (2007)
(Δυσλεξία) 
Ο 8χρονος Ισχάαν θεωρείται τεμπέλης που δημιουργεί όλο προβλήματα στο σχολέιο. Μέχρι τη μέρας που ο νέος δάσκαλος των καλλιτεχνικών με υπομονή και φροντίδα θα ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. 




To Φως που Σβήνει
(Τύφλωση)
Ο 12χρονος Χρήστος Μυρσιώτης ζει στην απομονωμένη και γραφική Χάλκη μαζί με τη μητέρα του Ελένη. Διαθέτει ένα εκπληκτικό ταλέντο στη μουσική, παράλληλα όμως τυφλώνεται από μια σπάνια αρρώστια. Ιδιόρρυθμος και μοναχικός αναζητεί διεξόδους στη φύση και στον ονειρικό κόσμο μιας σπηλιάς συλλέγοντας φυσικούς ήχους που μετατρέπει σε μουσικές συνθέσεις στο βιολί του. 





The Brooke Ellison Story
(Τετραπληγία)
Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία της 11χρονης Μπρουκ Έλισον. Η Μπρουκ είναι μια τετραπληγική κοπέλα, η οποία έχοντας πάντα στο πλευρό της την οικογένεια της, προσπαθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της αναπηρίας της και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ. 

Σχόλια